Νέα έρευνα δείχνει ότι η ενέργεια από τον ήλιο είναι πολύ φθηνότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Φεβ.14.2014 / tags: Χρήσιμα

Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά, το κοινό βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με τη βιωσιμότητα της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

"Πολλοί αναλυτές προβάλλουν ένα υψηλότερο κόστος για την ενέργεια από φωτοβολταϊκά, επειδή δεν λαμβάνουν υπόψη τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και την πτώση των τιμών" αναφέρει ο Joshua Pearce, Adjunct Professor, Department of Mechanical and Materials Engineering. "Τα προγενέστερα μοντέλα υπολογισμού του κόστους ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα είναι πολύ συντηρητικά."

Ο Dr. Pearce πιστεύει ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι κοντά στο σημείο που μπορούνε να παράξουν ενέργεια σχεδόν στην ίδια τιμή με άλλες παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη διάφορες μεταβλητές για να καθορίσουν το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων για τους καταναλωτές, όπως η εγκατάσταση και η συντήρηση, τα έξοδα χρηματοδότησης, ο χρόνος ζωής του συστήματος, και η ποσότητα της ενέργειας που παράγει.

Ο Dr. Pearce αναφέρει ότι αρκετές μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψη τη μείωση του κόστους των φωτοβολταικών πάνελ που φτάνει το 70% από το 2009. Επιπλέον αναφέρει ότι η έρευνα δείχνει πως η παραγωγική ικανότητα των κορυφαίων πλαισίων μειώνεται κατά μόλις 0,1 με 0,2% ετησίως, πολύ λιγότερο δηλαδή από το σχεδόν 1% που χρησιμοποιείται σε πολλές αναλύσεις κόστους.

Μάλιστα, ο Dr Pearce ανέπτυξε ένα πρόγραμμα υπολογισμού διαθέσιμο για download το οποίο υπολογίζει το πραγματικό κόστος της ηλιακής ενέργειας

Source: Queen's University | SienceDaily